Het Klikgebit


Wat is een klikgebit ?

Een klikgebit is een gebit wat vastklikt in de mond omdat er twee kunstwortels zitten waardoor het gebit muurvast zit.

De behandeling

Een tandarts of een kaakchirurg brengt de kunstwortels (implantaten) in. Eerst krijgt u een plaatselijke verdoving. Daarna maakt de tandarts het tandvlees los op de plekken waar de implantaten moeten komen zodat het kaakbot zichtbaar wordt. Vervolgens boort hij een gaatje in het kaakbot. In dat gaatje schroeft of tikt de tandarts het implantaat. Daarna hecht hij het tandvlees weer dicht. De duur van deze behandeling is ongeveer 20 minuten en is betrekkelijk eenvoudig en pijnloos. In sommige gevallen (extreme angst) is het mogelijk de behandeling onder narcose te laten plaatsvinden.

Wij werken samen met een tandarts-implantoloog.

 

Wanneer is een behandeling mogelijk?

 

In principe kan bij iedereen bij wie het kaakbot is volgroeid (vanaf ongeveer 18 jaar) een implantaat worden geplaatst. Er zijn wel een paar voorwaarden waaraan moet worden voldaan om de implantaten een succes te laten zijn: 

 

· Er moet genoeg kaakbot zijn om implantaten in te kunnen plaatsen.

· Het kaakbot moet gezond zijn.

· U moet bereid en in staat zijn de implantaten en de daarop bevestigde prothese goed te   onderhouden. Dus een goede mondhygiëne is een vereiste.

· Het succespercentage van implantaten bij niet-rokers is hoger dan bij rokers.

Om te kunnen beoordelen of u voldoende kaakbot hebt en of het gezond is, moeten röntgenfoto’s worden gemaakt. Door nieuwe technieken is het tegenwoordig mogelijk om op plaatsen waar te weinig kaakbot aanwezig is, nieuw kaakbot te laten ontstaan.

Nadat de implantaten zijn geplaatst, worden deze voorzien van een metalen plaatje (healing cap). Tevens slijpt de tandarts 2 kleine gaatjes uit uw prothese zodat u deze wel kunt dragen. Het is echter wel raadzaam de onderprothese zo min mogelijk te dragen. Maar als u naar buiten moet of andere sociale verplichtingen heeft, kunt u de prothese gewoon indoen.

 

Na 6 weken rust  mag de prothese gemaakt worden. Er kan gekozen worden voor verschillende klik systemen, afhankelijk van de situatie in uw mond. Als de onderkaak extreem laag is wordt veelal voor een staafje (steg) gekozen (zie afbeelding) maar er kunnen ook eenvoudig 2 drukknoppen gemaakt worden (afbeelding). Wij hebben veel ervaring en zullen u het beste adviseren.

 

De totale behandeling van zowel het plaatsen van de implantaten en het maken van de klikprothese is gesteld op 17% van de totale kosten. Dit is inclusief de bovenprothese. Er is geen vaste prijs meer aangezien een drukknopconstructie goedkoper is dan een stegconstructie. 

De kosten voor een drukknopconstructie zijn ongeveer € 350,00 en voor een stegconstructie ongeveer €425,00. Deze prijs varieert bij het aantal implantaten wat in de mond staat. De kosten voor een boven klikgebit bedragen 8% van de kosten en voor het onder klikgebit is dit 10%.